Gràcia és, formà a l’ombra del Convent de la Mare de Déu que porta el seu nom i que així la batejà. Durant els segles XVII i XVIII s’anaren establint masies i cases senyorials, construint un territori rural condicionat per les nombroses rieres de l’entorn, amb conreus i horts.
La població es dedicava a les activitats agrícoles i ramaderes. Ens l’hem d’imaginar esquitxada de masies rodejades d’ametllers, oliveres, figueres, garrofers, bosc, vinya i camps de conreu de cereals, i amb porcs, ovelles, cabres, coloms, gallines, oques.
La vida seguia el calendari agrícola, tant per a la feina corn respecte a les festivitats que s’organitzaven en el decurs de l’any: Sant Isidre, la Mare de Déu d’Agost, que atreien habitants de la resta de pobles del Pla de Barcelona. Part de les propietats eren cases senyorials, pertanyents a famílies benestants de Barcelona, que les empraven com a residència d’esbarjo i de repòs.
A partir dels primers anys del segle XIX, amb la creixent industrialització, les masies aniran parcel·lant i urbanitzant les seves terres. En moltes ocasions seran enderrocades. Només algunes d’elles han perdurat fins avui.
Les masies de Gràcia, Vestigis d’una ruralia històrica presenta les masies, torres d’esbarjo i cases senyorials que conformaren l’entorn rural de la vila i exposa la forma de vida en aquest ambient i a través del temps. S’hi descriuen les masies de Gràcia -les enderrocades i les que encara ens queden-, quant a l’edifici, la seva situació i el seu entorn, els seus terrenys, la història dels seus habitants, els seus usos, i l’estat actual i la seva utilització si encara resten dempeus. També s’ha intentat conèixer el perquè de la trama viària actual, fruit de les parcel·lacions de les terres de les masies, i d’alguns topònims vigents.